woensdag 20 juni 2012

Tuinbonen dubbel doppen

labOpzoek naar informatie over het doppen van tuinbonen kwam ik niet heel ver. Het is iets wat van moeder op dochter word doorgegeven en echte beschrijvingen of tips waren niet te vinden. Zo doende besloot ik een korte maar duidelijke beschrijving te maken over tuinbonen doppen.

Vele mensen vinden tuinbonen niet lekker, misschien zijn ze te bitter of te hard. Dit is allemaal door een juiste behandeling aangenamer te maken. Namaten de tuinboon ouder word word het velletje om de tuinboon bitter. Hiervoor dopte ik ze vandaag ook dubbel zodat het bittere van de boon af was.

Wanneer je de tuinboon open maakt zie je netjes een rij met boontjes. Wanneer je deze er uit haalt heb je ze 1 keer gedopt. Voor een tweede keer worden de boontjes even in heet water gebalanceerd.

Zelf deed ik dit doormiddel van water te koken in de waterkoker. Dit in een pan en de boontjes er 30 seconde in te laten zitten. Daarna het water uit de pan gieten. Dan worden de bonen voor de tweede IMG_1172keer gedopt.

Wanneer je aan de onderkant van de boon een kleine opening maakt in het velletje. Dan kun je de boontjes er zo uitdrukken. De eerste paar keer is het even lastig maar na de 10e krijg je al een handigheidje in het doppen.

Wanneer alle boontjes gedopt zijn heb je dubbel gedopte tuinbonen hiermee kun je heerlijke gerechten maken zoals in een risotto of salades.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tweet